Hip Hop World
artiesten buitenlands vervolg

Jay-Z

 

Shwam Corey Carter a.k.a Jay-Z is geboren op 4 december 1969 in Brooklyn, New York.

Jay-Z´s vader verliet zijn gezin toen J 11 jaar oud was. Zijn moeder moest nu hem en zijn 4 broers en zussen opvoeden. Hij dealde al vroeg in cocaïne. Zijn broer werd op 12 jarige leeftijd in zijn schouder geschoten.

Hij stopte met het dealen en focusten zich volledig op het rappen. Geen een platenmaatschappij wilde hem hebben dus bestool hij zelf te gaan rappen. Jay-Z belandde midden in de vete tussen East en West Coast. Zelf was hij East Coast. In 1999 maakte Jay-Z een grote fout en stak Lance Rivera neer en kreeg 3 jaar voorwaardelijk.

Vanaf nu wilde hij op het rechte pad blijven. Dat lukte en hij bracht veel albums en grote hits uit. In 2003 bracht hij zijn laatste solo-album uit, The Black Album. Hij concentreert zich vanaf nu vooral op zijn kledinglijn en zijn filmmaatschappij. 

In 2006 kan Jay-Z het toch niet laten om zijn eigen albums te maken, ook richt hij een club op aan het rembrandtplein in Amsterdam. Het word een kopie van de populaire 40/40 club in New York.

Op 4 april 2008 trouwde Jay-Z met zijn vriendin Beyoncé in New York. In de herfst van 2009 heeft hij ook het laatste gedeelte van de Blueprint-trilogie uitgebracht samen met D.O.A en Run this Town samen met Rihanna en Kanye West.

 

 

Lil Wayne

 

Dwayne Michael Carter Jr. a.k.a Lil Wayne is geboren op 27 september 1982 in New Orleans.

Lil Wayne groeide op als weeskind in een achterbuurt. Al op jonge leeftijd werd hij geïnspireerd door rappers al tupac. Op 11-jarige leeftijd stond hij onder contract bij Birdman, waar hij later ook door werd geadopteerd.

In 1995 Kwam zijn eerste album uit, True Story. In 1997 maakte Lil Wayne deel uit van de groep Hot Boys. Hij maakte daarna verschillende albums maar deze zorgde niet voor commercieel succes.

Hier kwam een einde aan in 2004 met Tha Carter. Een jaar later in 2005 kwam Tha Carter II uit. In 2006 ging hij samen met birdman rappen en bracht een album uit, Like Father Like Son. Ook dit album verkocht heel erg goed. Een jaar later maakte hij de grote heit makei t rain samen met Fat Joe.

In 2007 won Lil Wayne de MTV’s poll ‘Hottest MC in the Game’. Ook wed hij gekozen als ‘Men of the Year’. En in 2008 ‘The best Rockstar alive’.

In 2008 kwam Tha Carter III uit maar helaas waren veel nummer uitgelekt en noemde hij het The Leak. Hij bracht nu het nummer Lollipop uit, wat een van Lil Wayne’s grootste hits is. Ook het tweede lied A milli deed het goed.

Mrs. Officer met Bobby Valentino deed het ook goed maar Lollipop is nooit geëvenaard.

Zelf heeft Lil Wayne 2 kinderen en is getrouwd met Antonia Toya Johnson.

 

LL Cool J

 

James Todd Smith a.k.a LL Cool J is geboren op 14 januari 1968 in Queens, New York. Zijn ouders gingen toen James 4 jaar oud was. Hij is opgevoed door zijn grootouders. Hij begon op zijn 9e al met rappen en tekende in 1984 een contract bij het muziek label Def Jam. Bij dit label bracht hij het nummer I need a Beat uit. Het nummer werd een groot succes voor James maar ook voor Def Jam.

Hij stopte met school en bracht in 1985 zijn eerste album uit, Radio. Het album deed het heel erg goed door de combinatie van Rap en Pop muziek.

In 1987 Bracht LL Cool J zijn 2e album uit, Bigger and Deffer. Een van de nummers van het album, I Need Love, werd wereldwijd een grote hit.

Hierna ging het minder met LL Cool J omdat Gangsta-rap in kwam en hij deed precies het tegenover gestelde.

In 1990 vocht hij terug met het nummer, Mama Said Knock you Out. Hij trad op bij MTV en bracht succesvolle hits uit.

Hierna heeft hij in verschillende films gespeeld en heeft hij zijn beste album, Mr Smith gemaakt.

In 2006 Kwam er een nieuw album uit, Todd Smith. Maar hij speelt de laatste tijd veel vaker mee in films en werkt aan zijn kledinglijnen.

 

P.diddy

 

Sean John Combs a.k.a P.diddy, Diddy en Puff Daddy is geboren op 4 november 1969 in Harlen, New York. Hij studeerde aan Howard University in Washington D.C. Toen hij een stage kreeg bij Uptown Records had hij snel al een leidinggevende functie. Na 3 jaar werd hij ontslagen en richtte hij zijn eigen platenlabel op. Hij had een paar grote artiesten waaronder Notorious B.I.G en Lil Kim.

Bad boys Entertainment, zoals het platenlabel heten, was al heel snel de rivaal van Death Row Records.

Na de moord op 2Pac en Notorious B.I.G begon Diddy zelf the rappen. De hit I’ll Be missing you, over Notorious B.I.G werd een grote hit. In 1998 volgde een album van Diddy, No way Out. En dit werd een groot succes en kreeg hiervoor een grammy.

In april 2000 werd Diddy aangeklaagd voor het slaan van Steve Stoute. Stoute was de manager van de rapper Nas die een videoclip heeft waar diddy aan een kruis werd gehangen. Stoutes wilde het niet weghalen en dus klaagde hij diddy aan wegens geweldpleging.

Rond deze tijd kwam Diddy vaker negatief in het nieuw. Tijdens het politie onderzoek over een schietpartij in New York werd hij ervan beschuldigd het wapen naar buiten te hebben gesmokkeld. Diddy werd vrijgesproken maar is nog vaker aangeklaagd wegens rijden zonder rijbewijs en geweldsmisdrijven.

In 2000 Presenteert hij het programma making the band 2. Waarin kandidaten strijden voor een plek bij Bad Boys Entertainment.

Ook zette Diddy zich in voor het goede doel, hij liep bijvoorbeeld de marathon in New York voor betere scholing in New York.

Diddy werkt op did moment ook veel als acteur. Hij kreeg in 2008 een ster op de  Hollywood Walk of Fame.

 

 

Snoop Dogg

 

Calvin Cordozar Broadus Jr. a.k.a Snoop Dogg en Snoop Doggy Dogg is geboren op 20 oktober 1971 in Long Beach, Ca. Als kind kwam Calvin al regelmatig in aanraking met justitie vanwege het gebruiken van drugs.

Via zijn vriend Warren G kwam hij in aanraking met Dr.Dre en mocht hij meerappen op zijn album.

In 1993 werkte hij aan zijn debuutalbum, Doggystyle, maar hij werd gearresteerd wegens verdenking van moord. Hij werd later vrijgelaten omdat de man die hij vermoord had hem stalkten en het dus zelfverdediging was.

Eind 1993 kwam het album dan toch uit via Death Row Records, het werd wereldweid goed verkocht ondanks de moord en zijn vrouw onvriendelijke texten. In november 1996 kwam hij met zijn 2e album, The Doggfather. Rond deze tijd nam Gngsta-ap af in populariteit door de moord op tupac.

Hierdoor is hij meegaan spelen in wat pornofilms (met zijn broek aan) en regisseerden hij clips voor zichzelf en voor andere artiesten. In 2002 kondigde Snoop aan dat hij geen alchohol en wiet meer zou gebruiken, dit hield hij 4 maanden vol.

In 2003 ontkwam Snoop dogg op het nippertje aan de dood toen er in LA op zijn auto geschoten werd. Een jaar later in 2004 wil hij gaan scheiden van zijn vrouw maar dat gaat toch niet door.

In 2008 maakt Snoop Dogg bekend te stoppen met het maken van rap muziek, hij gaat zich focussen op het maken van rock muziek. In 2009 meld Snoop dogg zich aan bij Nation of Islam in Chicago.

 

T.I.

 

Clifford Joseph Harris Jr. a.k.a T.I. is op 25 september 1980 geboren in Atlanta, Georgia. T.I. groeide op in Bankhead een buurt in Atlanta. T.I. kwam voor het eerst in aanraking met hiphop toen hij 7 was. Toen hij 11 was besloot hij dat hij rapper wilde worden. Toen hij 19 jaar oud was tekende hij zijn eerste platencontract.

Hij noemde zichzelf T.I.P. maar veel mensen verwarde hem met Chip en uit respect voor

Q-tip (een rapper) gingen ze hem T.I. noemen.

Hij noemt zichzelf wel eens King of the South, maar dat vinden Zuid-Amerikaanse rappers zoals Lil Flip en Ludacris niet leuk.

In 2003 begon T.I. Grand Hustle Records samen met zijn maneger Jason Geter. Ook produceert hij films onder deze naam.

Naast het rappen doet hij ook teksten schrijven voor bijv. Bow Wow. 30% Van de texten van Bow Wow’s derde album is geschreven door T.I. Ook heeft hij teksten geschreven voor artiesten als Diddy en Lil Kim.

 

The Game

 

Jayceon Terrell Taylor a.k.a The Game werd op 29 november 1979 geboren in Compton, LA.

Zijn naam heeft hij van zijn oma die hem zo noemde. Hij groeide op in een pleeggezin en werd van Washington State university gestuurd voor het dealen van drugs.

Big Fase, zijn halfbroer, leerde hem overleven in de straten van compton en sloot hem aan bij de beruchte Bloodsbende.

Na een mislukte drugsdeal werd The Game 5x beschoten en raakte in coma. Toen hij hier uit ontwaakte besloot hij zijn leven extreem te veranderen. Onder leiding van Dr.Dre maakte hij zijn debuutalbum The Documentary. Hij kreeg bij Dr.Dre’s platenlabel Aftermath Records een contract. Hij scoorde meteen grote hits met Hate It Or Love It en How We Do (allebij met 50 cent) en put on The Game.

Ook werd The Game lid van de groep G-Unit. Helaas werd door een ruzie The Game uit de groep gezet. Hierna kwamen er heel erg veel diss tracks gericht tegen G-unit en 50 Cent.

Ook kreeg The Game ruzie met Dr.Dre en ging weg bij Aftermath Records.

Nu kreeg hij een contract bij Geffen Records waar hij in 2006 zijn album uitbracht.

Het derde album van The Game kwam uit in 2008 met o.a het liedje My life, Ft. Lil Wayne en Dope boys, Ft. Travis barker. Ook heeft The Game heeft een eigen schoenlijn uitgebracht genaamd Hurricanes.

 

Notorious B.I.G

 

Christopher Wallace a.k.a Notorious B.I.G is geboren op 21 mei 1972 in Brooklyn New York.

Notorious groeide op in Brooklyn. Hij werd bekend door zijn samenwerking met Mary J. Blige in 1994. Ook bracht hij dit jaar zijn debuutalbum uit, Ready to Die.

In 1995 raakte Notorious betrokken bij de strijd tussen we West en East Coast. Zijn goede vriend Tupac was nu zijn grootste rivaal nadat er juwelen en teksten waren gestolen en ze elkaar gingen beschuldigen.

De strijd tussen East en West Coast barsten nu helemaal los. Tupac werd vermoord in september 1996 en een half jaar later op 9 maart 1997 was Notorious aan de beurt. Hij werd in Los Angeles bij een schietpartij doodgeschoten. Geen van beide moorden is tot nu toe opgelost.

Eind 1997 maakte P.Diddy, een goede vriend van Notorious een liedje over hem, I’ll Be Missing You.

In 2009 is er een film gemaakt over Notorious en zijn leven. En zo kom je ook andere rappers tegen zoals Lil Kim, P.Diddy en 2Pac.

 

Lil Kim

 

Kimberly Denise Jones a.k.a Lil Kim is geboren op 11 juli 1974 in Brooklyn, New York. Ze kreeg de bijnaam Lil kim omdat ze zo klein is. Op haar 9e scheiden haar ouders en ging ze bij haar vader wonen. Maar na een tijdje werd ze het huis uitgezet en leefde ze op straat waar ze leerde rappen. In 1993 werd ze ontdekt door Notorious B.I.G en kreeg een contract.

Eind 1994 was Notorious bezig met het maken van een rapgroep, Junior M.A.F.I.A. Hier maakte Kim ook deel van uit. Ze maakte een album, Conspiracy to insert, deze kwam op nummer acht in de billboard 200.

Na ongeveer een jaar bij de groep besloot kim aan haar solocarrière te gaan werken. Ze maakte in 1996 haar debuutalbum, Hard Core. Het album verkocht goed en kwam op nr.2 in de Amerikaanse rap chart.

In maart 1997 werd Kims mentor en geheime liefde, Notorious B.I.G doodgeschoten in Los Angeles. Kim stortte emotioneel bijna in. Ze raakte in een zware depressie en nam een tijdlang pauze en maakte geen muziek meer.

In 1999 trad ze weer op Diddy zijn tour, daarnaast lanceerde ze ook haar eigen label, Queen Bee Entertainment.

Na haar 2e en 3e album word ze in 2005 veroordeeld wegens meineed. Ze loog over de aanwezigheid van 2 vrienden bij een schietincident. Ze moest een straf van 366 dagen uitzitten maar werd wegens goed gedrag eerder vrijgelaten.

In 2009 doet ze mee aan het programma dancing ‘with the stars’ en maakt verschillende nieuwe clips.

 

 

Nelly

 

Cornell Haynes a.k.a Nelly is geboren op 2 november 1974 in Austin, Texas. Toen hij klein was heeft hij een tijdje in spanje gewoond maar is daarna naar Missouri gegaan. Zijn ouders zijn gescheiden toen Nelly 8 was. Nelly had veel talent voor honkbal maar zijn interesses lagen toch bij het rappen. Hij richtte daarom ook een rap groepje op, St. Lunatics. Dit deed hij samen met zijn vrienden: Kyjuan, Ali, Murphy Lee en zijn broer City Spud. Samen scoorde ze een kleine hit Gimmie What You Got.

Ze maakte nog een kleine single, Who's The Boss wat lokaal een grote hit werd, maar ze werden er niet beroemd van. Nelly viel op bij Universal records en kreeg een contract, hier maakte hij zijn eerste album, Country Grammar, waar rappers zoals Eminem aan meewerkte.

Hierna begon zijn succes hij maakte meerde albums en kreeg wereldwijd succes. Ook heeft hij zijn eigen kledinglijn, Vokal.