Hip Hop World
leren rappen

Begin

‘’Om te beginnen wil ik je vertellen dat je niet van de ene op de andere dag de 2e 50 cent kan zijn. Je moet eerst wat dingen weten en jezelf dingen afvragen zoals: In welke taal wil ik rappen? Nederland, Engels, Arabisch enz.? wat voor soort rapper wil ik worden? Een professionele of eentje die op feestjes optreed? Wil ik er geld mee verdienen?’’ Zulke dingen las is dus op ander sites, ik snap ook wel dat je niet van de ene op de andere dag de nieuwe 50 cent kan zijn maar dat hoeft toch ook niet meteen. Mijn eerste advies is: Heb gewoon lol! Het is natuurlijk heel gewoon dat je zo snel mogelijk super beroemd wil worden maar dat gaat nou eenmaal niet. Als je echt beroemd wil worden moet je kei hard werken, ‘’ Heb je dan ook geluk nodig?’’ Tja wat is geluk? Is geluk een liedje maken is en dan toevallig dat je ontdekt word? Ja dan heb je geluk nodig. Maar als je het echt wil en je blijft doorzetten lukt het je vast wel. Ga liedjes schrijven en rap op straat, met vrienden of maakt een demo stuur die op naar muziek kenners en zeggen ze: Nee slecht je moet stoppen zeg jij: Nee ik ga door want ik wil dit. Ik hoop dat je van jezelf wel een beetje een idee hebt of je een goede stem hebt en of je het echt wil. Maar je kan op zanglessen gaan (Ja dat is misschien saai en lomp) maar je leert ervan. Misschien kan je bij iemand mee kijken hoe hij zijn tekst schrijft en ervan leren. En onthoud als je echt wil kan je het maar je moet echt willen en niet opgeven. Nou dat was even een begin nu begint het echte werk. Veel plezier.

 

Rijm

Veel raps zijn gebaseerd op rijm, dit hoeft echt niet altijd maar om het lekker te laten flowen (Flowen=Het lekker laten lopen van je tekst met de beat) is het best handig.

 

Om te beginnen pakken we de makkelijkste rijm: Kinderlijke rijm.

Deze rijm is gewoon de simpele rijm die je waarschijnlijk allemaal kent,

Bijv.: op de Boot ging hi jDood of zijn hart was zwart. Deze soort rijm word eigenlijk niet heel erg veel gebruikt in het rappen omdat we dan wel snel uit gerijmd zijn en het klinkt alsof je een liedje binnen 5 minuten maakt. Deze soort rijm kan je wel gebruiken als hem door de zin heen gebruikt maar doe het niet zo als hierboven.

 

De 2e soort rijm is Multi rijm ook wel Multi’s genoemd. Deze rijm gaat erover om op verschillende lettergrepen te laten rijmen.

Bijv: Mooie schoen maar je wil alleen maar stoer doen. Je ziet dat schoen een woord is en dat het rijmt op de woorden stoer doen. Je kan dit met 2 lettergrepen doen maar ook met meerdere als je wil, dit is wel moeilijk maar probeer het maar eens.

 

Dan heb je ook nog Klankrijm, het woord zegt het al het klinkt of het rijmt. Je hoeft het dus niet te laten rijmen maar net doen als of. Het enige moeilijke hiervan is dat je het op papier niet ziet en als je het uitspreekt hoor je het soms nog niet goed. Je moet het dat vaak herhalen en dan hoor je het vanzelf wel

Bijv: mijn moeder vind dat ik veel  hang, maar ik zit gewoon op de bank

 

Dan heb je nog Binnerijm dat is als het na elkaar rijmt of dat het in het midden een keer rijmt.

Bijv: Ik zat op de bank met een fles drank in mijn hand of ik gaf straf toen hij zo deed

 

 

 

 

Flowen enzo

Ja nu hebben we het makkelijkste gehad, nu komen er veel moeilijke woorden en dingen om te leren. Ik probeer het zo duidelijk mogelijk te omschrijven.

 

Zoals ik al eerder zei is flowen het lekker laten lopen van een tekst op een beat. Ik zal het verder uit leggen met behulp van de kinderrijm om het zo duidelijk mogelijk te maken.

Je moet het dus lekker laten lopen met de beat, maar hoe doe je dit? Nou de basis van een hiphop beat zijn de kick’s en snare’s. Je moet je voorstellen dat je je bijv. op school verveelt en je gaat een beetje tikken op je tafel, dat zou je de kick voor kunnen stellen als dat je een vuist maakt en op de tafel slaat en de snare als een tik op de zijkant van de tafel met een vinger. En doe dan bijv. eens: Vuist-Vuist-Vinger. Dan krijg je al snel een boom boom tik effect. Nou als je bijv. wil zeggen: Ik moet naar huis lopen, en nog wat eten kopen. De rijmende woorden vallen op de Tik. De boom boom tik heet een maat en de regel heet een line.

Nou beginnen we met Flow wisselingen, ook dit kan in het begin even lastig zijn als je de beat kwijtraakt maar je leert het snel. Flow wisselen houd heel globaal in dat je sommige zinnen korter maakt en de andere wat langer.

Dus niet de hele tijd: Ik moet naar huis lopen, en nog wat eten kopen

                                  Om klaar te staan voor een nieuwe baan

                                  Dit kan heel saai worden als het wassen van borden.

De zinnen zijn misschien niet even lang maar er staan ongeveer gelijke woordaantallen in en daardoor word het heel saai.

Je moet bijv:   Ik moet naar huis lopen, en nog wat eten kopen

                      Ik laat ze versteld staan

                      Maar absoluut zeker ben ik van die prachtig nieuwe baan

Je ziet dat de zinnen korter worden en dat het woordaantal in de zin ook varieert. Dit is veel prettiger om naar te luisteren. Het flowen gaat uiteindelijk om hoe de beat gaat, gaat de beat snel dan moet je snel flowen gaat hij langzaam dan moet je langzaam flowen.

 

 

Stem & effect

Je stem heb je gekregen en daar kan je weinig aan veranderen. Maar door veel te oefenen en op zangles te gaan kan je hem wel goed gebruiken, en daar gaat het om. Je kan dus op zangles gaan maar als je dat echt niet wil dan moet je er het beste van maken. Je kan op internet surfen naar sites over stemgebruik en over hoe je hem kan trainen.

Maar het gaat er ook om hoe je hem brengt, bij een liefdes rap moet je niet kei hard staan schreeuwen en bij het dissen moet je niet heel lief gaan rappen. Als je bijvoorbeeld een microfoon hebt en je rapt wat in dan kan je op de pc met bepaalde programma’s ook je stem af en toe hoger of lager laten klinken. Ook kan je nadruk leggen op bepaald woorden.

 

En dan?

Nou moet je gaan oefenen met de info die je hebt. Ga teksten schrijven rap mee met bekende nummers. Misschien kan je na een tijdje een microfoon aanschaffen om het daadwerkelijk op te nemen. Je moet gewoon veel oefenen, het leukste is als je het met vrienden doet, heb je geen vrienden met dezelfde interesses? Zoek ze dan via via of op internet. Of als je het zelf wil doen doe je het zelf. Dat is alles wat ik kwijt wilde ik hoop dat je deze tutorial een beetje begrijpt. Begrijp je iets niet helemaal dan neem contact op. Veel plezier