Hip Hop World
artiesten buitenlands

Tupac (2PAC)

 Tupac werd geboren op 16 juni 1971, 3 weken nadat zijn moeder werd vrijgelaten uit de gevangenis. Zijn moeder noemde hem Lesane Parish Crooks, maar al snel veranderde die naam in Tupac amaru shakur. Hij is vernoemd naar de vrijheidsstrijder Túpac Amaru.

Tupac kwam voor het eerst in aanraking met het straatleven en justitie toen hij verhuisde naar Oakland (californië).

Op 15-Jarige leeftijd begon Tupac met rappen onder de naam MC New York, later dus 2pac. Toen hij 20 was bracht hij zijn eerste solo album uit. Helaas was dit geen succes. Zijn 2e album die in 1993 uitkwam was wel een groot succes. In 1994 raakte Tupac zwaargewond tijdens een gewapende overval. Hij overleefde 5 schoten. Tijdens de revalidatie werd hij verdacht van aanranding en moest hij 1 ½ Tot 4 ½ jaar zitten. Tijdens zijn gevangenis straf kwam zijn 3e album uit. Hij belande 4 weken lang op Nr.1 in de Amerikaanse hitlijsten. Hierna kreeg hij een contract bij Deathrow records. Hij maakte meerdere mooie albums en het was een groot succes.

Op 07-09-1996 reed Tupac weg na een wedstrijd van Mike Tyson. Hier werd op hem geschoten en na een week in het ziekenhuis overleed Tupac op 25-Jarige leeftijd. De dader hebben ze nooit kunnen vinden.

 

50 Cent

 Curtis James Jackson 3 a.k.a 50 cent werd geboren op 6 juli 1975 in een achterbuurt van New York. Hij werd opgevoed door zijn moeder tot zei in 1984 overleed. Curtis weet niet wie zijn vader is. Hij verhuisde na zijn moeders dood naar zijn grootouders. Curtis kwam al snel op het verkeerde pad. Hij verkocht sinds zijn 12e crack onder de naam boo-boo. Later heeft hij zichzelf genoemd naar een legendarische drugsdealer, 50 cent.

Als hij niet aan het dealen was ging hij rappen voor voorbijgangers.

Toen zijn zoontje werd geboren stopte hij met drugs dealen en ging verder als rapper, hij tekende een contract bij JMJ.

Hij tekende in 1999 een contract bij Columbia records. Hij nam veel nummers op maar nooit is zijn cd uitgebracht. Zijn eerst echte liedje was: How to rob. Na de schietpartij in 2000 wilde Columbia records hem niet meer hebben. Hij is toen zelf liedjes gaan schrijven. Nu begon zijn grote succes, hij bracht een paar nummers uit en werd door Eminem als favoriete rapper gezien. Hij tekende dan ook meteen toen dr.dre en eminem met een contract kwamen. Ook richten hij een groep genaamd G-unit en het label G-unit records op. Nu in 2009 is 50 cent nog steeds heel populair.

 

Chris Brown

 Chris werd geboren op 5 mei 1989 in Tappahannock, VS. Hij groeide op met een platencollectie van zijn moeder die vooral uit soul muziek bestond. Hij hoorde veel artiesten als Stevie Wonder, Anita Baker, Michael Jackson. Cooke en Usher. Toch hield hijzelf meer van de rap en werd ook rapper. Via zijn vader die toevallig een producer bij zijn tankstation tegenkwam bracht hij het nummer Run It uit. Zijn debuut album kwam in 2005 uit. Ook was Chris te zien in My Super Sweet 16. Op 8 februari 2009 gaf hij zichzelf aan wegens het mishandelen van zijn vriendin Rihanna.

Op 25 augustus 2009 veroordeeld de rechter hem en moet Chris 6 maanden auto’s wassen en graffiti verwijderen. Hij mag hij de komende 5 jaar geen contact meer hebben met zijn ex-vriendin Rihanna. Daarbij moet hij een cursus volgen over huiselijk geweld.

De zanger/rapper heeft door dit voorval veel fans verloren maar inmiddels is hij het al weer uit aan het praten met Rihanna.

 

Coolio

 Artis Ivey Jr. a.k.a Coolio wer op 1 augustus 1963 geboren in de Compton, CA. Na zijn middelbare school begon hij met rappen maar direct na het uitkomen van zijn eerste single moest hij stoppen vanwege zijn verslaving aan cocaine. Nadat hij van de drugs af was heeft hij een tijdje als brandweerman gewerkt maar kwam in 1994 weer terug met zijn debuutalbum It Takes a Thief. Zijn grote succes behaalde hij met het nummer gangsta’s Paradise. De platenmaatschappij en Coolio waren bang dat het ging floppen maar dankzei de film dangerous minds werd het wereldwijd een nummer 1 hit.

Het album Gangsta’s paradise kwam in 1996 uit. Het derde album van Coolio verkocht heel erg slecht. Ook kwam hij rond die tijd met justitie in aanraking.

Hierna richten Coolio een eigen platenlabel op en bracht in 2002 een nieuw album uit. Coolio is ook bekend van het openingslied van kenan & kel, een serie uit 1996.

 

Dr.Dre

 André Romell Young a.k.a Dr.Dre werd geboren in South Central, LA op 18 februari 1965. Maar hij verhuisde al op jonge leeftijd naar Compton. Zijn naam Andre werd afgekort naar Dre en omdat Dre gefascineerd was door de basketbalspeler Dr.J wer hij al senl Dr.Dre genoemd. Toen hij 17 was werd hij lid van Elekro-hop groep. Het eerste nummer dat ze uitbrachten was Surgery in 1984. Dre was niet veel bezig met rappen maar met producen. Deze groep stopte in 1985 meteen toen Dre samen met Ice cube en Eazy-E, N.W.A oprichtte.

N.W.A was een van de eerste groepen die Gangstarap uit vonden. Een muziekstijl die rapte over armoede, ghetto’s en corrupte politie.

In 1987 kwam N.W.A met het eerste album:N.W.A and the Posse. Hierbij was er een nieuwe rap soort ontstaan: West coast rap. Het grote succes kwam in 1988 toen ze de hit Fuck tha Police uit brachten. Ice Cube stapte hierna tijdelijk uit de groep. Hij stapte voorgoed uit de groep na een ruzie met Eazy-E.

Na zijn vertrek vond Dr.Dre het balans verstoord en verliet de groep ook.

Hij richtte meteen na zijn vertrek Death Row Records op samen met Suge Knight. Suge Knight deed het zakelijke gedeelte en Dr.Dre voor de artiesten. In 1992 kwam Dr.Dre met zijn eerste solo album.

Na heel erg veel gezeik met Suge Knight en zijn ex vrouw verliet hij Death Row records.

In 1996 richten Dr.Dre het label Aftermath Entertainment op. Hij nam veel artiesten van Death Row over maar niet Snoop Dogg en 2Pac. In het begin ging het niet zo heel erg goed maar later toen hij o.a. Eminem aannam ging het beter. Ook Snoop Dogg kwam naar Dr.dre’s platenlabel.

Aftermath Entertainment kocht ook 50 Cents G-Unit-label op. Daarom produceerde Dr. Dre samen met Eminem ook het album Get Rich or Die Tryin' van 50 Cent. Dr. Dre tekende ook rapper The Game aan; een Blood uit Compton, de stad waar Dr. Dre opgroeide.

Nu in 2009 word er hard gewerkt aan een nieuw album.

 

Eminem

 Marshall Bruce Mathers III a.k.a Eminem a.k.a Slim Shady werd geboren in Kansas City Missouri op 17 oktober 1972.

Eminem’s vader vertrok kort na de geboorte van hem. Toen hij 7 was wilde hij stripfiguur worden omdat hij dan alles aan kon. Hij ondertekende deze strips altijd met M&M. Toen zijn oom hem een single met rapmuziek gaf werd hij geïnspireerd door onder ander LL Cool J. Deze oom pleegde later zelfmoord een grote tegenslag voor Mathers.

Hierna begon hij te rappen en daagde rappers uit. In 1996 kwam zijn eerste solo album uit. Maar dat werd een totale flop. Hij herschreef enkele nummers en werd bekend onder andere omdat hij blank is, wat niet veel voorkomt in de hip hop industrie. Hierna heeft Dr.dre hem een platencontract aangeboden.

Zijn tweede album werd wereldwijd heel bekend. In 2000 werd The Marshall Mathers LP uitgebracht. Twee nummers kregen veel aandacht in de media om een fictief verhaal over een totaal geobsedeerde fan.

In 2002 bracht Eminem een film uit, 8 Mile. Een semi-autobiografishe film over een jongen in de ghetto die zichzelf omhoog rapt. Het lied lose yourself dat veel gebruikt word in de film is toen heel bekend geworden.

Een tijdje hierna werd de Shady LTD-kledinglijn uitgebracht.

In 2006 is Eminem voor de 2e keer getrouwd met Kim maar in 3 maanden scheidt hij opnieuw van haar. Zijn carrière ligt nu even stil.

Maar in 2009 komt hij weer terug met het nummer Crack a bottle. Ook kondigt hij een nieuw album aan. Ook komen singels uit als We Made You, 3AM en beautiful uit. Ook is er een nieuw lied uigelekt van zijn nieuwste album, Forever.

 

Eazy-E

 Eric Lynn Wright a.k.a Eazy-E werd geboren op 7 September 1936 in Compton, LA.

Zijn vader was postbode en zijn moeder deed administratie op een basischool. Hij begon in 1979 met drugs dealen samen met zijn neef en stopte met school. Nadat deze neef werd vermoord ging hij terug en haalde zijn diploma.

Toen Eric ouder was ging hij zelf drugs dealen. Maar hij wist dat als hij doorging hij net als zijn neef zou eindigen dus stopte. In 1987 richten hij zijn eigen platenlabel op, Ruthless Records. In het begin ging het niet goed met het platenlabel maar daar kwam verandering in toen hij Dr.dre, DJ yella en Ice Cube bij hem haalde. Ook ging hij na school na MC ren om hem zangles te geven. Dit is het begin van N.W.A..

Nadat Ice Cube en Dr.Dre de groep verlieten ging Eazy-E solo verder. Eazy-E voelde zich gekwetst door Dr.Dre en maakt een aantal diss nummers over hem.

Nu ging het beter met Eazy-E, hij nam talenten aan zoals de groep Bone Thugs-N-Harmony. Ook wilde hij de Black Eyed Peas onder zijn hoede nemen maar heelaas stierf hij op 26 maart 1995 op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

Eazy-E had 7 kinderen, een daarvan is ook gaan rappen onder de naam Lil’Eazy-E.

Eazy-E is vereeuwigd in de game industrie in het spel GTA San Andreas. Er zit een character in genaamd Ryder die precies lijkt op Eazy-E.

 

Fat Joe

 Joseph Antonio Cartagena a.k.a Fat Joe werd geboren op 19 augustus 1970 in The Bronx, New York. Fat Joe is half-Cubaanse en half-Puerto Ricaanse. Door zijn broer ondekte hij de straat en dus ook het rappen. Fat Joe was een van de meest dominante rappers van de East-coast. In het begin was hij goede vrienden met de rapper Big Pun. In 2000 overleed Big Pun aan een hartinfarct. Maar Fat Joe besloot er nu helemaal voor te gaan. Na LL Cool J en Jay-Z verkocht hij de meeste albums van de East-coast. Fat Joe maakt deel uit van het platen label Imperial Records en Virgin Records. Ook runt hij zijn eigen platen label: Terror Squad Entertainment.

Hij heeft ook een tijdje gewerkt als de europese versie van Pimp My Ride.

Fat Joe heeft in zijn carrière  veel gewerkt met grote artiesten als: Lil Wayne, R.kelly, The game, Birdman en P.Diddy.

Flo Rida

 Tramar Dillard a.k.a Flo Rida werd op 6 december 1979 geboren in Opa-locka, Florida. Zijn naam komt natuurlijk van de staat waar hij vanaf komt. We kennen Flo Rida vooral van het nummer low wat tevens de soundtrack was van Step Up 2: The Streets. In heel veel landen heeft dit nummer lang op nummer 1 gestaan. Helaas is dat in Nederland niet gelukt maar bij de jongeren is het nummer wel heel bekend.

Flo Rida bracht in 2008 zijn debuutalbum uit dat Mail on Sunday heet. Op dit album staan een paar grote artiesten waaronder Sean Kingston, Lil Wayne en Timbaland. Helaas word de 2e single, Elevator ook geen succes in Nederland.

In 2009 volgt het 2e album, R.O.O.T.S. Het eerste nummer van dit album, Right Round doet het wel goed in Nederland maar nummer 1 haalt het niet.

Het nieuwste nummer van Flo Rida sugar is net uitgebracht en doet het ook niet slecht.

 

 

Ice Cube

 O’Shea Jackson a.k.a Ice Cube werd geboren in South Central, LA op 15 juni 1969. Ice Cube kreeg al vroeg te maken met armoede en een corrupte politie en werd op zijn 15e door zijn moeder uit het huis geschopt omdat hij geen geld in het laatje bracht. Hij probeerde geld te verdienen door te rappen en te werken bij Mc Donalds.

In 1984 Richt hij samen met Sir Jinx C.I.A op. Nadat Dr.Dre hem voorstelde aan Eazy-E werd hij in 1985 lid van N.W.A samen met Dr.Dre, DJ Yella en MC Run. N.W.A was een van de eerste groepen die Gangsta rap introduceerde.

Het succes kwam in 1988 met het album Straight Outta Compton. Maar toen ze het opnieuw uit lieten komen een jaar later met het nummer Fuck Tha Police kregen ze gedoe met justitie.

Nadat Ice Cube in 1989 ruzie kreeg met Eazy-E stapte hij uit de groep en ging een cursus archeologie doen voor het geval dat het rappen niks werd.

Hij begint aan zijn solo carriere en dat gaat hem best goed af. In 1990 speelt hij zelfs mee in een film, Boyz-n-tha-Hood. Vlak voor dat N.W.A zonder Ice Cube een diss track tegen hem wil uitbrengen komt Ice Cube met No Vaseline, een van de hardste diss tracks ooit.

Hierna heeft hij nog veel alubms en tracks gemaakt, veel politieke teksten over armoede en corrupte politie.

In 2006 keerde Ice Cube na 6 jaar weer terug met het solo album Laugh Now, Cry Later. Deze was weer heel erg politiek gericht.

In augustes 2008 komt zijn meest recente solo album uit, Raw Footage, dit is een nog meer politiek album dan Laugh Now, Cry Later. Ice Cube word nog steeds gezien als een van de voorvaders van Gangsta rap.